Voor wie

Voor jong (vanaf ongeveer 5 jaar) en oud(er) biedt Rozemond vioollessen aan in Leiden en Lisse.

Voor beginners doorgaans eerst 20 minuten. Na ongeveer een maand verhoogd tot een half uur. En voor de meer gevorderden 45 minuten tot desgewenst een uur.
Wilt uw zoon of uw dochter, of uzelf met vioolspelen beginnen, heeft hij/zij/u al (enkele) jaren les, heeft u vroeger viool gespeeld en zou u het nu graag weer willen oppakken, of geldt voor u een nog weer andere situatie? Schroom niet contact op te nemen voor overleg en mogelijk een gratis proefles (van 20 minuten).

Manier waarop/methodes

De vioollessen worden doorgaans vormgegeven rondom methodeboeken. Voor de beginnende violist allereerst Stepping Stones en het eerste deel van Speel Viool. En voor de heel jonge beginners ook Tovernoot en Zo Speel ik Viool. Verder de boeken van Suzuki en Methode van de 21ste eeuw, waarin veel duo's staan. Fijn en leuk aan de meeste van deze boeken is de grote variatie en daardoor afwisseling wat betreft stijlen van de stukken en dus de manier van spelen die elk stuk vraagt. En bijna elk van de boeken bevat trouwens ook een CD met begeleiding. 

Uiteraard worden de lessen verder ondersteund met inspeeloefeningen (voor- en naspelen, ritme-oefeningen, streekoefeningen, oefeningen apart voor de rechter- en linkerhand, het uit het hoofd leren spelen (ook aan de hand van Suzuki), enzovoort.

En wanneer leerlingen ongeveer 2 jaar spelen en zo al over voldoende vaardigheden op de viool beschikken, gaat er aan een eerste vioolconcert gewerkt worden: een langer werk, vaak voor met pianobegeleiding/orkestbegeleiding geschreven, waarin veel van de tot dan toe verworven vaardigheden bij elkaar komen, inclusief het aspect van muziekmaken, een verhaal vertellen op de viool.

Verwachtingen van leerlingen en ouders

Van de leerlingen (kinderen en jongeren) wordt verwacht dat er zo'n 5 keer per week thuis wordt geoefend. In het begin is 10 minuten per dag oefenen vaak voldoende. Maar wanneer de stukken meer en/of langer worden, zal ook de oefentijd thuis mogen toenemen.
Bij kinderen onder de 11/12 jaar is steun van ouders, dus het helpen herinneren om te oefenen en het regelmatig ook echt begeleiden tijdens het oefenen, van grote waarde. Goede afspraken over het oefenen, ook thuis, zijn noodzakelijk om productief en (zodoende) met plezier en voldoening aan het vioolspel te kunnen werken en er verder in te ontwikkelen.

Voor volwassen leerlingen geldt uiteraard dat er naar eigen inzicht en mogelijkheden thuis wordt gestudeerd. En voor hen zouden de lessen desgewenst ook om de week kunnen plaatsvinden of per keer afgesproken kunnen worden.

Alles op een rij

Leeftijd: vanaf 5 jaar 

Waar: :Leiden en Lisse

Lisse: Huisartsenpraktijk Poelpolder, Vivaldistraat 73, op de woensdagmiddag en -avond, af en toe uitwijkend naar de zaterdag

Leiden: op de maandag, dinsdag, en woensdag (enkel tot ~14.30u), bij u thuis

Duur: 20 minuten, 30 minuten, 45 minuten of 1 uur

Prijs: zie Lestarieven