Biografie

Nu

Rozemond woont in Austerlitz (provincie Utrecht), remplaceerde tot de eerste lock down voornamelijk bij de Holland Orkest Combinatie (HOC), bij begeleidingsorkest Accompagnato (ook als concertmeester), Filharmonie Noord (o.a. 3 zomers achtereen bij Opera Spanga gespeeld) en L’Orchestra Particolare, speelde daarnaast meerdere projecten bij het nog jonge succesvolle LUDWIG en bij Het Zeeuws Orkest onder de fantastisch(e) inspirerende leiding van Ivan Meijlemans.

In 2011 begon Rozemond haar eigen lespraktijk in Lisse, met vanaf 2014 daarnaast ook in Leiden, nu uitgegroeid tot in totaal een mooie praktijk met ruim 30 leerlingen! Verder werkte ze tot de zomer van 2016 als viooldocent bij het Leerorkest en het Klein Leerorkest in Amsterdam. Kamermuziek maakte zij wegens drukte de afgelopen jaren helaas steeds minder, maar één van de mooie projecten waren kinder- en schoolconcerten in Zeeland, met een strijkkwintet, fluit, klarinet en verteller én met een iets grotere bezetting Carnaval des Animaux van Saint Saens.

Verder speelt Rozemond losse schnabbels: van achtergrondmuziek bij een borrel, het spelen op een bruiloft of juist een herdenkingsbijeenkomst tot Bach cantates, ad hoc koorbegeleidingen en projectmatige ensembles.

Rozemond is zo’n 8 jaar vaste concertmeester bij het Rijnlands SymfonieOrkest (RSO) te Zoetermeer geweest (tot voorjaar 2020) en is dat tot op heden bij Leiden Sinfonietta.

Ondertussen heeft Rozemond naast tutti spelen ook als soliste ervaringen op mogen doen: tijdens koorbegeleidingen in o.a. Matthäus Passion en Weihnachtsoratorium, bij het Rijnlands Symfonie Orkest met het 5de vioolconcert van Mozart en het 1ste vioolconcert van Haydn, en in Beethovens 2de Romance (in F) en Dvoraks Romance in f met Leiden Sinfonietta als begeleidend orkest.

Veelzijdigheid is het dus (ook), wat Rozemonds loopbaan kenmerkt!

Jeugd

Rozemond Zigterman (1988) groeide op in het noorden van Gelderland, waar zij vanaf haar 7de vioolles kreeg. Eerst bij Jo Overkamp en Jan Warnars, toen een aantal jaren bij vioolpedagoog Anne Nijhuis voordat Rozemond werd aangenomen in de Jongtalentklas van Tilburg waar zij bij Chris Duindam verder studeerde. In die tijd werd haar tweede grote hobby het paardrijden. Dit begon op een familiepony, en bereikte zijn hoogtepunt met een eigen paard waarmee vele trainingen en wedstrijden in de Endurance zijn gereden.

Opleiding

Na de middelbare school (Vrije school ‘de IJssel’ in Zutphen) verhuisde Rozemond naar het westen om daar Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden te gaan studeren, en tevens viool aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Haar hoofdvaklessen (inclusief vooropleiding) kreeg zij van Wouter Vossen en regelmatig ook van Natalia Gabunia. In juni 2011 gaf Rozemond een succesvol Bachelor eindexamenconcert in Tilburg en in september van datzelfde jaar mocht ze haar BA diploma voor Wijsbegeerte in ontvangst nemen.
Na deze mijlpaal heeft Rozemond nog een tweede bestuursjaar bij het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) gedaan (2011 penningmeester; 2012 voorzitter) en deed het eerste jaar Universitaire Pabo in Amsterdam. Maar in 2013 is zij dan echt het werkveld van de muziek, deels in combinatie met het onderwijs (Leerorkest Amsterdam en eigen lespraktijk) ingestapt.

Masterclasses volgde Rozemond onder meer bij Emmy Verhey, Herman Krebbers, Candida Thompson, Jaring Walta, David Frühwirth en Ilya Grubert.

Orkesten

In veel verschillende orkesten heeft Rozemond ervaring opgedaan. En niet alleen samenspeel-ervaring en de kennismaking met het symfonisch repertoire, maar ook buitenlandervaringen. Van Arcato ensemble, Nederlands Jeugd StrijkOrkest (NJSO) tot het Nederlands JeugdOrkest (NJO), met daar tussendoor verscheidene jeugd-, studenten- en conservatoriumorkestprojecten. Met meerdere van deze orkesten maakte zij tournees waaronder op haar 15de zelfs één naar Sint Petersburg.
Tijdens de conservatoriumopleiding is deze tak van muziek maken verder uitgebreid met eerste ervaringen al schnabbelend en remplacerend bij o.a. Bach cantates, Continuo Rotterdam en het  Randstedelijk BegeleidingsOrkest.

Leservaring

Van kinds af aan heeft Rozemond enthousiasme en de interesse voor lesgeven. Sterker nog: de reden die zij op 7-jarige leeftijd gaf om viool te willen leren spelen was vioollerares te willen worden! De eerste ervaring als docent deed zij op door aan een buurmeisje vioolles en een vriendin van Rozemonds moeder paardrijles te mogen geven. Later werd het officiëler en professioneler: invallen als viooldocent op muziekscholen (w.o. Delft, Den Haag, Zoetermeer en Amsterdam) en bij privélespraktijken (Den Haag en Lisse). En sinds september 2011 heeft zij dan haar eigen vioollespraktijk in Lisse en later kwam daar Leiden bij en een paar jaar (Klein) Leerorkest en een enkele privéleerling in Amsterdam.